Video  
Video DELAT BRÖD.  Tunnbrödsgården i Aggarp

Maria Pääjärvi och Carl-Otto Sjöström ville bygga något ihop. Ur norrländsk glöd och skånsk tillförsikt blev det ett tunnbrödsbageri i stallarna på Carl-Ottos fars gård. Maria och Carl-Otto ser inga hinder för vad som går att göra, bara man gör det tillsammans. En tunnbrödsrulle kan betyda att bara få vara - i ett litet Norrland på Söderslätt.

hiresHI RES Video

 
Video SÖDERSLÄTT PÅ ITALIENSKA. Idala gård

På Idala har släkten odlat marken sedan 1600-talet. När ladan i norr revs efter en våldsam storm drabbades Hans och Pia Nyman av den nya öppna vyn över slätten. Det unika med Söderslätt blev uppenbart! Med utsikten över landskapet byggde de sin italienska restaurang med öppet bondkök. Gårdshotellet, vinimporten och försäljningen av italiensk keramik är i samma anda. Kan italienarna kan vi!

hiresHI RES Video

 
Video SMAKA PÅ NATUREN. Gylleneidens Naturskafferi

Ett tidigt intresse för ätliga växter och en stjärnkock till svåger - det påverkade Tony Gylleneidens val att hoppa av ekonomyrket och återvända till barndomens naturliv.
I skogen och längs stränderna på Söderslätts samlar han vilda örter som ger sälta och smak till gourmetrestaurangernas lokala kök. Samtidigt söker Tony de ätliga spåren av Söderslätts tidiga historia, och guidar den som själv vill plocka.

hiresHI RES Video

 
Video DIREKT FRÅN JORDEN.  Annedals Gårdsbutik

När byn skiftades blev gården ensam kvar. Den kom att heta Annedal - efter fars farmor Anna. På fars inrådan utbildade sig Kicki Persson till laboratorieassistent.
Men drömmen om lantbruket var starkare. Idag driver hon sin egen gårdsbutik, med grönsaker komna direkt från jorden, med blommor att plocka och kaffe att dricka.
Här hittar man också sig själv en stund, mitt i den hektiska vardagen.

hiresHI RES Video

 
Video I VILDA BINS SÄLLSKAP.  Bidrottningen

Victoria Bassani rör sig hemtamt i binas fascinerande värld. Som biodlare för hon vidare en uråldrig tradition av samspel med naturen. Honung är så mycket mer än det vi har i tekoppen. Den kan läka sår och innehåller unika ämnen som gör nytta för vår hälsa. Honungens dofter och aromer avslöjar de blomster där bina funnit sin nektar. Och utan pollinerande bin skulle det bördiga Söderslätt inte finnas.

hiresHI RES Video

 
Video VATTEN GER LIV.  Vemmenhögsbygdens Naturskyddsförening

Miljövetaren Richard Bergendahl har ett kall. Han ägnar nästan all sin tid åt att inventera fågelbeståndet i Trelleborgs och Skurups kommun. I takt med att jordbruket utnyttjar varje kvadratmeter jord, hotas fågellivets artrikedom. Längs hela Tullstorpsån anlägger man under ett antal år nu 49 våtmarker. Våtmarker som ger liv åt växter och djur och som kanske på sikt förvandlar en del av Söderslätts jordbruksbygd till exotiskt vandringsområde.

hiresHI RES Video

 
Video ETT KONSTVERK I SIG.  Vemmenhögsbygdens Naturskyddsförening

En konstnär och hans målningar anländer till Köpmansmagasinet i Smygehuk. Här är det Bertil Petersson, en av Sveriges internationellt kända konstnärer. I trettio år har det stora huset på Sveriges sydligaste udde varit en mötesplats för konstnärer och konstälskare. För Bertil är utställningsarbetet också ett unikt möte med själva byggnaden och dess spännande historia. Göran Bråhammar var en av de eldsjälar som på 1980-talet ville fylla huset med konst. Här berättar han om hur visionerna blev verklighet och hur Köpmansmagasinet blev en av Sveriges vackraste utställningslokaler.

hiresHI RES Video

 
Video SNURR PÅ MÖLLAN.  Föreningen Svedala-Barabygden

En gång om året samlas ung och gammal kring den gamla möllan i Aggarp. Än minns många hur traktens bönder kom körande hit med sina vagnar fullastade med säd. I kvarnens sinnrika maskineri maldes säckvis med mjöl ända in på 1950-talet. Mjölnaren Per Perssons mölla och hans lilla gård är nu en samlingspunkt för Föreningen Svedala Barabygden. Idag är det föreningens kvarnfogde Nils-Åke Åkesson som ser till att kvarnhjulen kan snurra som de gjort på Söderslätt i gamla dagar.

hiresHI RES Video